Završen projekt energetske obnove područnog odjeljenja Osnovne škole Šijana u naselju Valtura

Općina Ližnjan završila je projekt energetske obnove područnog odjeljenja Osnovne škole Šijana u naselju Valtura koji je u 2018. godini prijavljen na Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zgrada područnog odjeljenja Osnovne škole Šijana u vlasništvu Općine Ližnjan, smještena je u naselju Valtura. Općina Ližnjan odlučila se na provedbu projekta energetske obnove zbog obnove toplinske ovojnice zgrade, pokrova, zamjene postojeće drvene stolarije i uvođenja obnovljivih izvora energije kako bi se spriječili toplinski gubitci.
Projektu je odobreno 262.088,45 kuna bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Šijana od strane Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.
Projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Završenom provedbom projekta energetske obnove zgrade područne škole ostvaren je glavni cilj projekta obzirom da su poboljšana energetska svojstva toplinske ovojnice zgrade, zamijenjena je postojeća drvena stolarija te su uvedeni obnovljivi izvori energije područne škole što će na godišnjoj razini doprinijeti ostvarenju energetskih ušteda, smanjenju toplinskih gubitaka i smanjenju emisije CO2. Projektom je povećana kvaliteta boravka djece školske dobi, njihovih učitelja te lokalne zajednice Općine Ližnjan.

Provedbom projekta riješen je glavni problem postojećih toplinskih gubitaka zgrade i viših troškova grijanja/hlađenja prostora područne zgrade škole. Uspješno su izvršeni građevinsko-obrtnički radovi i to: toplinska izolacija pokrova, toplinska izolacija vanjskih zidova, uvođenje obnovljivih izvora energije, zamjena stolarije i ulaznih vrata . Nakon provedenih radova izrađen je završni energetski pregled i certifikat zgrade područne škole.

Provedbom projekta energetske obnove postignuti su sljedeći rezultati:
 
  • zgrada područne škole prešla je iz energetskog razreda D u energetski razred C, godišnja ušteda energije nakon energetske obnove iznosi 56,94%;
  • ukupna godišnja ušteda potrebne toplinske energije iznosi 18.458,89kWh/god te odnos investicije i godišnje uštede energije iznosi 36,81 kn/kWh/god. Nakon provedene energetske obnove ušteda na potrebnoj toplini za grijanje iznosi 61,25%;
  • smanjena je emisija CO2 za 4,34 t/god (odnosno 61,25%).
Ukupna vrijednost projekta iznosi 771.613,13 kuna.
Dodijeljena bespovratna sredstva iznose 262.088,45 kuna.
Razina intenziteta potpore iznosi 40,85%.

 
Načelnik Marko Ravnić:
"Nakon uspješno dovršenog projekta energetske obnove zgrade vrtića i adaptacije škole Šišanu sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je uspješno završen još jedan projekt kojim se našim najmlađima stvaraju bolji preduvjeti njihova obrazovanja i odrastanja. Nastavak slijedi i u 2020. u kojoj se planira gradnja novog vrtića u Ližnjanu kao i adaptacija školske zgrade a sve sa ciljem da se u našoj Općini nastavi trend porasta broja stanovništva i naseljavanja mladih obitelji."

Video: https://www.youtube.com/watch?v=2nrgsw3wZ4U&feature=youtu.be 

   

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa:
Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30 - 10:30
Srijeda 13:30 - 16:30
Petak 07:30 - 10:30
Pauza za marendu 10:30 - 11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Pratite načelnika na Facebooku

Copyright © Općina Ližnjan. Sva prava zadržana.