Usvojen Proračun Općine Ližnjan-Lisignano za 2020. godinu

Na održanoj 23. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Općine Ližnjan između ostalih točaka dnevnog reda usvojen je i Prijedlog proračuna za 2020.
Načelnik Marko Ravnić naglasio je kako se ovim prijedlogom proračuna nastavlja s daljnjim ispunjenjem četverogodišnjeg programa koji je prvenstveno usmjeren ka razvoju općinu. Proračun za 2020. je ambiciozan i projektno orijentiran te stavlja fokus na razvojne programe, na realne i ostvarive projekte, ali je ujedno i socijalno osjetljiv.

- Prije svega, želim se zahvaliti svima koji su svojim idejama, savjetima i primjedbama pridonijeli kreiranju ovog proračuna, a posebice brojnim mještanima Općine Ližnjan čije smo prijedloge i želje nastojali uvažiti u što većem broju. Zahvaljujem se svim našim vijećnicima i oporbi koji su glasanjem za proračun dali povjerenje i vjeru u realizaciju istoga. To nam daje snagu i vjeru da je pred nama ciklus pozitivnih odluka i odlične suradnje sa vijećem uz obostrano uvažavanje. Izglasani proračun na koji nije predložen niti jedan amandman, planiran u ukupnom iznosu od oko 43 mil kn. Kako naglašava načelnik riječ je o "ciljanom proračunu", u koji su na prihodovnoj strani unijete i sve stavke koje se odnose na već odobrene ali i planirane projekte koji će se financirati putem EU fondova te natječaja ministarstava, kao i kredit od oko 11 mil kn koji će se zatvarati tim sredstvima, - kazao je Ravnić.

Također bitno je naglasiti da uvijek postoji mogućnost da se određeni projekti koji se namjeravaju financirati iz EU fondove ne realiziraju u tekućoj godini kao što je bio slučaj u 2019. jer primjerice resorno ministarstvo nije ni raspisalo natječaj. Tada se rebalansom te stavke miču iz proračuna što ne znači da se proračun smanjuje.

Prihodi od poreza planiraju se (porez i prirez na dohodak, porez na imovinu, porez na robu i usluge) u iznosu od oko 11 mil kn, prihodi od poreza na imovinu u iznosu od 3 mil kn. Prihodi od komunalnog doprinosa planirani su u iznosu od čak oko 10 mil kn od čega je oko 7 milijuna kn planirano s osnove komunalnog doprinosa za gradnju hotela u turističkoj zoni Kuje 2. Prihodi od komunalne naknade planiraju se u iznosu od 1.350.000,00 kuna, prihodi od naknade za uporabu javnih površina planiraju u iznosu od 203.000,00 kuna iz razloga što se planiraju dati u zakup veće površine uz turističke zone.

Izgradnja i opremanje vrtića u Ližnjanu

Glavni kapitalni projekt je izgradnja i opremanje novog dječjeg vrtića u Ližnjanu od čiji je iznos oko 11 mil kn od čega je dio iznosa od oko 7 mil sufinanciran EU sredstvima. Iznos ukupno 2 milijuna kuna predviđen je za izgradnju ceste naziva Europska ceste u Ližnjanu, a iznos od 2,5 mil kn predviđen je za izgradnju reciklažnog dvorišta u industrijskoj zoni Šišan jug koji se planira također financirati pute EU sredstava. Planira se sa završetkom radova na energetskoj obnovi i zgrade škole u Valturi kao i uređenje ostalih školskih zgrada.

Nastavlja se sa saniranjem i uređenjem nerazvrstanih cesta i makadamskih puteva u svim naseljima za što je predviđen iznos od 1,3 mil kn. U Valturi je u planu izgradnja nogostupa i uređenje place. Putem "Esco modela" planira se zamjena svih tijela postojeće javne rasvjete sa štedljivom led rasvjetom koja će se financirati uštedom energije. Iznos od 100 tisuća kn predviđen je za nabavku dodatnih kanti za odvojeno prikupljanje otpada koje se sa 85% financira putem apliciranja na otvoreni natječaj, 300 tisuća kn predviđa se dodatno uređenje groblja. U Jadreškima se planira dovršetak druge faze igrališta.

Iznosom od 100 tisuća kn planira se projektiranje komunalne lučice i vezova u Uvali Kuje čija bi se izgradnja financirala iznosom dobivenim od prava građenja i komunalnog doprinosa prihodovanog u turističkim zonama. Za održavanje čistoće i odvoz krupnog otpada sa javnih površina i košnju planira se u oko 900 tisuća.

Proračun za 2020. godinu ima i vrlo izraženu socijalnu komponentu

Za predškolski odgoj planira se u iznosu od 3,1 mil kn, a socijalni program iznosi 1,4 mil kn.

Nastavljamo s jednokratnim pomoćima roditeljima za novorođeno dijete u predviđenom iznosu kao i sufinanciranjem školskih udžbenika , sufinanciranjem produženog boravka kao i boravka djece u dječjem vrtićima izvan Općine za što je ukupno predviđeno 1,9 mil kuna, - kazao je Ravnić dodavši:

Općina nastavlja i sa stipendiranjem studenata s ukupnim iznosom od 220.000,00 kn nastavlja se sa sufinanciranje marende dok je za podmirenje troškova javnog prijevoza učenicima i umirovljenicima predviđen iznos od 310 tisuća kn. Za potrebe kulture i sporta planira se 1 mil kn. Smatram da je godina koja je iza nas vrlo uspješna naročito po privučenim sredstvima iz otvorenih natječaja kao i po prijavljenim projektima za koje čekamo rezultate. Naročito me raduje skori početak gradnje vrtića u Ližnjanu za što općina već vapi godinama. Povećali smo proračun i prihodovati ćemo dodatnih oko 7 mil kn komunalnog doprinosa od gradnje prvog hotela u turističkoj zoni Kuje što je samo dio svih prihoda koju će realizacije tih zona donijeti. Iznimno mi je drago što smo svi zajedno pokazali veliko zajedništvo čiju nužnost konstantno ističemo. Mještanima smo ponudili konkretne i provedive projekte. Čvrsto vjerujem da ćemo predviđenim proračunom dodatno razviti turističku ponudu i to realizacijom turističkih zona i uređenjem šetnice do i duž Uvalu Kuje kao i uređenjem komunalne infrastrukture u svim naseljima. Orijentirani smo i na gospodarstvo posebice u široj zoni bivše vojne zračne luke koja je pripala u naše vlasništvo. Obzirom na brojne zainteresirane investitore nadam se da bi navedene zona mogla biti pokretač istinskog razvoja industrije a posebice specifične vrste avioindustrije zbog neposredne blizine Zračne luke i ipsilona. Ono što me kao načelnika veoma veseli je da je velika većina odluka na vijeću donijeta jednoglasnim konsenzusom. Dokazali smo da se kroz rad i trud, otvoreni dijalog i konstruktivne prijedloge, Općinu Ližnjan može značajno razviti u svakom pogledu. Krenuli smo sigurnim putem razvoja u cilju ostvarenja što boljih uvjeta za život svih naših mještana. Posla i planova je još jako puno ali uz podršku, zajedno sa svim vijećnicima i suradnicima ustrajno i hrabro krećemo u realizaciju zacrtanog proračuna.

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa:
Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30 - 10:30
Srijeda 13:30 - 16:30
Petak 07:30 - 10:30
Pauza za marendu 10:30 - 11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Pratite načelnika na Facebooku

Copyright © Općina Ližnjan. Sva prava zadržana.