Novi projekt i natječaj “Žena u vjeri” u Zvona i Nari

"Žena u vjeri"  – otvoren natječaj za znanstvene i umjetničke radove u časopisu „ZiN Daily“ na temu ravnopravnog uključivanja žena u religijske sustave današnjice.

„Žena u vjeri“ projekt je Udruge Zvona i Nari koji ima za cilj poticanje i promoviranje ravnopravnog statusa žena u religijama 21. stoljeća te njihovo uključivanje u sve razine religijskih organizacija. Snažna i brojčano mahom većinska prisutnost žena u religijskim sustavima, nažalost, ne znači i njihovu ravnopravnost s muškarcima. Dapače, činjenica je da su vodeće religije svijeta tradicionalno spremne iskorištavati žensku pamet i radnu snagu, ali se pri tome žene izostavlja iz ključnih i vodećih pozicija te značajnog dijela vjerskih službi dostupnih isključivo muškarcima. Time se žene ostavlja bez mogućnosti da sudjeluju u odlučivanju o temeljnim pitanjima organizirane vjere unutar samih vjerskih institucija, ali i unutar društva.

"Ovim projektom namjeravamo potaknuti dijalog među različitim religijama te konfesijama, kao i onaj između različitih svjetonazora s naglaskom na zaštitu ljudskih prava žena, ali i prava rodnih manjina, imigranata te drugih društveno osjetljivih skupina. Zanimaju nas sociološke, filozofske, antropološke, teološke, psihološke i umjetničke interpretacije uloge vjere u suvremenom životu te oblici društvenog aktivizma koji nude alternativne modele vjerskog identiteta u sekularnom humanom društvu izgrađenom na principima građanske odgovornosti, pravednosti i tolerancije." - kažu u Zvona i Nari.
"Želimo da se čuje glas vaninstitucionalnih, marginaliziranih i hrabrih individualaca te skupina koji razmišljaju i djeluju izvan društveno dominantnih okvira isključivosti, straha, političke i ekonomske manipulacije." ističu Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen.

U sklopu njihovog časopisa „ZiN Daily“ nude platformu na kojoj objavljuju tekstove te audio-vizualne sadržaje. Pozivaju sve da šalju eseje interdisciplinarnih perspektiva, ali i književne i druge umjetničke radove te prijedloge multidisciplinarnih projekata na sljedeće i srodne teme:

· ravnopravnost žena i muškaraca u religijama i religijskim pokretima 21. stoljeća
· marijanska ukazanja kao izraz osnaženja ženske uloge u katolicizmu
· feminizam i narativi vjerske mistike
· multikonfesionalni i međureligijski susreti: vjerske i umjetničke prakse
· vjerske službe žena u kršćanstvu, islamu i judaizmu
· feminističke interpretacije monoteizma i politeizma
· ateizam i teizam: mogućnosti konstruktivnog dijaloga
· vjera u kontekstu znanosti
· vjernici LGBTQ identiteta i pokreti za njihovo uključivanje u religijske sustave
· seksualnost i religijski diskurs
· sekularizacija kao garancija pluralizma vjerskih sustava i vjerskih identiteta
· katolici Istre/Hrvatske/Jugoslavije/Europe u antifašističkom pokretu u Drugom svjetskom ratu
· progresivno političko djelovanje i vjerski identitet
· dehijerarhijske reorganizacije velikih religijskih sustava
· javna i osobna vjera
· vjera, povjerenje i društvena odgovornost
· definicije svetosti u okvirima građanskog aktivizma
· knjige, žene i svetost
· teorije autorstva temeljnih knjiga svjetskih religija

Šaljite im svoje radove, prijedloge i ideje na e-adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Tekstovi mogu biti na hrvatskom, bosanskom, crnogorskom i srpskom jeziku, ali i na engleskom, talijanskom i njemačkom – to su jezici čijim znanjem raspolaže njihova redakcija. Ovaj projekt izraz je društvenog aktivizma i entuzijazma, što znači da su njihov i vaš rad volonterski. U skoroj budućnosti želja im je objaviti zbornik kao izbor pristiglih radova. Natječaj/poziv za suradnju trajno je otvoren.

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa:
Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30 - 10:30
Srijeda 13:30 - 16:30
Petak 07:30 - 10:30
Pauza za marendu 10:30 - 11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Pratite načelnika na Facebooku

Copyright © Općina Ližnjan. Sva prava zadržana.