Usvojen Proračun Općine Ližnjan-Lisignano za 2019. godinu

Na održanoj 16. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Općine Ližnjan-Lisignano, između ostalih točaka dnevnog reda, usvojen je i Prijedlog proračuna za 2019. godinu.

Načelnik Marko Ravnić naglasio je kako se ovim prijedlogom proračuna nastavlja s daljnjim ispunjenjem četverogodišnjeg programa koji je prvenstveno usmjeren k razvoju općine. Proračun za 2019. projektno je orijentiran te stavlja fokus na razvojne programe, na realne i ostvarive projekte, ali je ujedno i socijalno osjetljiv.  

- Prije svega, želim se zahvaliti svima koji su svojim idejama, savjetima i primjedbama pridonijeli kreiranju ovog proračuna, a posebice brojnim žiteljima Općine Ližnjan čije smo prijedloge i želje nastojali uvažiti u što većem broju., kazao je Ravnić.

Ciljani proračun

Izglasani proračun, na koji je prihvaćen jedan amandmana, težak je skoro 50 milijuna kuna te ujedno najveći do sada. Kako naglašava načelnik riječ je o ''ciljanom proračunu'', u koji su na prihodovnoj strani unijete i sve stavke koje se odnose na već odobrene, ali i planirane projekte koji će se financirati putem EU fondova te natječaja ministarstava, kao i krediti koji će se zatvarati tim sredstvima, kazao je Ravnić dodavši da je nakon nedavnog potpisivanja ugovora za sufinanciranje gradnje dva vrtića izvjesno da će oko 10 milijuna kn biti dobiveno od strane ministarstva poljoprivrede. 

Prihodi od komunalnog doprinosa planirani su u iznosu od čak 11,25 milijuna kn od čega je 7,5 milijuna kn planirano s osnove komunalnog doprinosa za gradnju hotela u turističkoj zoni Kuje 2. Prihodi od komunalne naknade planiraju se u  iznosu od  1.250.000,00 kuna prihodi od naknade za uporabu javnih površina planiraju u iznosu od  660.000,00 kuna iz razloga što se planiraju dati u zakup veće površine uz turističke zone. 

Plaža Salbunić

Od ostalih kapitalnih projekata predviđena su sredstva za dovršetak gradnje i uređenja prve faze plaže Salbunić u Ližnjanu u iznosu od 1,2 milijuna kn, od čega je dio iznosa od 340 tisuća dobiven od strane Ministarstva turizma. Iznos ukupno 2,4 milijuna kuna predviđen je za izgradnju ceste naziva Europska ceste u Ližnjanu, a iznos od 2,5 mil kn predviđen je za izgradnju reciklažnog dvorišta u industrijskoj zoni Šišan jug koji se planira također financirati pute EU sredstava.

Nastavlja se sa saniranjem i uređenjem nerazvrstanih cesta i makadamskih puteva u svim naseljima za što je predviđen iznos od 1,3 mil kn. Putem ''Esco modela'' planira se zamjena svih tijela postojeće javne rasvjete sa štedljivom led rasvjetom koja će se financirati uštedom energije. Nastavlja se s prijavljivanjem na otvoreni natječaj fonda za energetsku obnovu zgrada javne namjene te je u tu svrhu prijavljen projekt energetske obnove i novog krova zgrade škole u Valturi za što je predviđeno 770 tisuća kn od čega se 50% planira prihodovati putem već prijavljenog projekta na otvoreni natječaj resornog ministarstva.

Iznos od 200 tisuća kn predviđen je za nabavku dodatnih kanti za odvojeno prikupljanje otpada koje se sa 85% financira putem apliciranja na otvoreni natječaj, 300 tisuća kn predviđa se za dodatno uređenje groblja. U Jadreškima se planira gradnja dječjeg igrališta za što je predviđeno oko 500 tisuća. Iznosom od 200 tisuća kn planira se projektiranje sportske lučice i vezova u Uvali Kuje čija bi se izgradnja financirala iznosom dobivenim od prava građenja prihodovanog u turističkoj zoni Kargadur.

Proračun za 2019. godinu ima i vrlo izraženu socijalnu komponentu

Nastavljamo s jednokratnim pomoćima roditeljima za novorođeno dijete u predviđenom iznosu od 75.000,00 kuna, sufinanciranjem produženog boravka kao i boravka djece u dječjem vrtićima izvan Općine za što je ukupno predviđeno 1,9 mil kuna, kazao je Ravnić dodavši da Općina nastavlja i sa stipendiranjem studenata s ukupnim iznosom od 220.000,00 kn a 170.000 predviđeno je za sufinanciranje udžbenika, 170 tisuća za sufinanciranje marende dok je za podmirenje troškova javnog prijevoza učenicima i umirovljenicima predviđen iznos od 309 tisuća kn.

Smatram da je godina koja je iza nas vrlo uspješna naročito po privučenim sredstvima iz otvorenih natječaja kao i po prijavljenim projektima za koje čekamo rezultate. Naročito me raduje buduća gradnja dvaju vrtića za čime općina vapi već godinama. Povećali smo proračun i prihodovali oko 4 milijuna kn na temelju zakupa i prava građenja u turističkim zonama. Iznimno mi je drago što smo svi zajedno pokazali veliko zajedništvo čiju nužnost konstantno ističemo. Mještanima smo ponudili konkretne i provedive projekte. Čvrsto vjerujem da ćemo predviđenim proračunom konačno podignuti turizam na jednu višu razinu i to realizacijom turističkih zona i uređenjem šetnice duž Uvale Kuje kao i uređenjem komunalne infrastrukture u svim naseljima. Orijentirani smo i na gospodarstvo posebice u široj zoni bivše vojne zračne luke koja je pripala u naše vlasništvo. Obzirom na brojne zainteresirane investitore nadam se da bi navedene zona mogla biti pokretač istinskog razvoja industrije a posebice specifične vrste avioindustrije zbog neposredne blizine Zračne luke. Ono što me kao načelnika veoma veseli je da je velika većina odluka na vijeću donijeta jednoglasno. Dokazali smo da se kroz rad i trud, otvoreni dijalog i konstruktivne prijedloge, Općinu Ližnjan može pokrenuti i usmjeriti u pozitivnom smjeru razvoja u cilju ostvarenja što boljih uvjeta za život svih naših mještana, za što se ujedno zahvaljujem svim suradnicima i vijećnicima., zaključio je Ravnić.

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa:
Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30 - 10:30
Srijeda 13:30 - 16:30
Petak 07:30 - 10:30
Pauza za marendu 10:30 - 11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Pratite načelnika na Facebooku

Copyright © Općina Ližnjan. Sva prava zadržana.