PRORAČUNaj i ti!

Uključi se u savjetovanje i sudjeluj u kreiranju proračuna Općine Ližnjan-Lisignano  za 2019. godinu.

U pripremi je nacrt Proračuna Općine Ližnjan-Lisignano za 2019. godinu te građani naše općine od ove godine imaju priliku sudjelovati u njegovoj izradi i putem naših internet stranica i on-line savjetovanja PRORAČUNaj i ti!  

Općina Ližnjan-Lisignano želi u proces stvaranja Proračuna uključiti što veći broj zainteresiranih kako bismo zajedno izradili što kvalitetniji prijedlog Proračuna, kako s prihodovne strane tako i ukupnih mogućih rashoda u kojima će poseban značaj i dalje imati odgojno-obrazovne i socijalne potrebe društva, poticanje kulture, sporta i razvoj civilnog društva.

Najveći udio u proračunu imat će postizanje boljeg komunalnog standarda kroz ulaganja u održavanje i izgradnju cjelokupne komunalne infrastrukture (ulaganja u nerazvrstane ceste, javne i zelene površine, javnu rasvjetu, groblja, prostorno planiranje te ulaganja u zgrade škola i vrtića). Osim navedenog, značajna se sredstva izdvajaju za potpore gospodarstvu, javnom zdravstvu, te zaštitu od požara i civilne zaštite.

Proračun Općine Ližnjan-Lisignano za razdoblje 2019. - 2021. godine bit će u funkciji kontinuiranog poticanja društvenog i gospodarskog napretka uvažavajući smjernice i načela održivog razvoja, stavljajući naglasak na povećanje kvalitete i zadovoljstva lokalnog stanovništva  kroz ostvarenje slijedećih strateških ciljeva: 
  • Razvoj konkurentnog gospodarstva
  • Podizanje kvalitete života
  • Efikasnije upravljanje resursima
Putem obrasca s ovog savjetovanja pozivamo sve građane da nam dostave svoje sugestije, mišljenja i prijedloge o raspodjeli proračunskih sredstava Općine Ližnjan-Lisignano za 2019. godinu te da na taj način aktivno sudjeluju u kreiranju Proračuna.

Osim putem ovog  on-line savjetovanja  PRORAČUNaj i ti!,  vaše prijedloge možete dostaviti i u pisarnicu Općine Ližnjan-Lisignano  (Krasa 7); uputiti poštom na adresu: Općina Ližnjan-Lisignano, Krasa 7, 52204 Ližnjan
n/p Načelnika; poslati elektronskom poštom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Rok za dostavu prijedloga je 15. listopada 2019. godine.
Zahvaljujemo na sudjelovanju.

Napomena:
Polja označena zvjezdicom (*) su obavezna.
Ispunite obrazac  on-line savjetovanja PRORAČUNaj i ti!  
Ime i prezime
E-mail
Vaša adresa
Predlažem da se u proračun za iduću godinu uvrste sljedeći projekt/i i/ili program/i*
Obrazloženje prijedloga*
Pošalji
Što je proračun i zašto je bitan?
Proračun je temeljni financijski dokument u kojem su iskazani svi planirani godišnji prihodi i primici te rashodi i izdaci Općine Ližnjan-Lisignano.

Odakle novac dolazi u proračun?
Prihodi koji se uplaćuju  u proračun Općine  u velikoj mjeri dolaze od prihoda od poreza i to vrlo značajim dijelom upravo od poreza i prireza na dohodak građana, zatim od pravnih, administrativnih i drugih pristojbi i naknada kao što su komunalna naknada i komunalni doprinos.
Također,  Općina  dio svojih prihoda ostvaruje  raspolaganjem ili prodajom svoje imovine te od pruženih usluga i prihoda od donacija. Za mnoge projekte sredstva se nastoje pribaviti i kandidiranjem na natječaje  iz europskih ili državnih fondova.

Što sve možete saznati iz proračuna?
  • Koliko iznose ukupni prihodi i rashodi Općine
  • Koji se sve programi financiraju i u što sve Općina  investira
  • Koliko se novca izdvaja za financiranje predškolskog odgoja, školstva, sporta, kulture i socijalne skrbi
  • Koliko se novca ulaže u prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu
 
Gdje možete pronaći proračun?
  • U Službenim novinama Općine Ližnjan-Lisignano
  • Na web stranicama Općine: www.liznjan.hr pod kategorijom dokumenti/proračun
  • U Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Ližnjan-Lisignano , Krasa 7, Ližnjan  

Kako građani sudjeluju u izradi proračuna?
·       Od  ove godine građani  imaju priliku sa svojim prijedlozima sudjelovati u njegovoj izradi  putem on-line  savjetovanja  PRORAČUNaj i ti
·       Osobno ili slanjem svojih prijedloga  na općinske adrese bilo elektroničkom poštom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili redovnom poštom na adresu Krasa 7, 52204 Ližnjan

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa:
Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30 - 10:30
Srijeda 13:30 - 16:30
Petak 07:30 - 10:30
Pauza za marendu 10:30 - 11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Pratite načelnika na Facebooku

Copyright © Općina Ližnjan. Sva prava zadržana.