Obavijest vinogradarima

Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni odjel u Poreču provodi praćenje američkog cvrčka u sklopu projekta "Biologija i ekologija američkog cvrčka, uzročnika širenja zlatne žutice vinove loze", koji je financiran iz donacija Zaklade Adris.

U tablici 1. u privitku prikazan je prvi nalaz odraslih oblika američkog cvrčka na žutim pločama u područjima u kojima se provodi praćenje. Na području Vižinade nije utvrđena niti jedna jedinka, ali to ne umanjuje obvezu za provođenjem drugog tretiranja jer se to područje nalazi u obvezi provođenja najmanje dva tretiranja godišnje prema Naredbi o suzbijanju zlatne žutice (NN 48/18).
 
Temeljem navedenog upućuje se preporuka svima koji nisu izvršili prvo i/ili drugo tretiranje da to naprave u idućim danima. Svi oni koji su do sada proveli dva tretiranja neka nastave redovito (najmanje jednom tjedno) pregledavati žute ploče u vinogradu (najmanje tri ploče po vinogradu), kako bi pratili brojnost američkog cvrčka. Ako se u tjedan dana po jednoj žutoj ploči ulovi više od četiri odrasle jedinke američkog cvrčka potrebno je provesti dodatno, treće tretiranje. Zadnji rok za tretiranje mora biti max 21- 28 dana prije berbe kako bi se ispoštovala karenca registriranih sredstava.

U nastavku slijedi stanje američkog cvrčka na području Istre zaključno sa 10.07.2018. s preporukom za tretiranje, slike američkog cvrčka (odrasli oblik), karta demarkiranog područja u Istarskoj županiji i pregled trenutno registriranih sredstava za zaštitu od američkog cvrčka te dijelovi Naredbe br. 48/18.
Prilozi za preuzimanje:
Download this file (Obavijest 2  vinogradarima.docx)Obavijest 2 vinogradarima

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa:
Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30 - 10:30
Srijeda 13:30 - 16:30
Petak 07:30 - 10:30
Pauza za marendu 10:30 - 11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Pratite načelnika na Facebooku

Copyright © Općina Ližnjan. Sva prava zadržana.