Općina Ližnjan-Lisignano će 2019. godine biti domaćin 53. Smotre narodne glazbe i plesa Puljštine

U subotu, 7. srpnja 2018., u Peruškima je održana 52. Smotra narodne glazbe i plesa Puljštine. Ovogodišnja se smotra Puljštine  posvetila dr. Antonu Ciliga, rodom s Proštine, budući da se ove godine obilježava 120. godišnjica njegova rođenja.

Prisutne je pozdravio načelnik Općine Marčana, Predrag Pliško, iskazavši zadovoljstvo što je Općina Marčana ove godine domaćinom smotre Puljštine, kao i centralne smotre koja će se održati u Raklju te proglasio smotru otvorenom.

Na samom početku programa, kao gosti smotre, nastupila su djeca iz Općine Marčana: dječja folklorna grupa iz Loborike, koja je počela s radom prije tri mjeseca i pomladak KUD-a „Mate Balota“. Obje su grupe zaplesale balun pokazujući kako se tradicija nastavlja i prenosi s koljena na koljeno
.
U ocjenjivačkom dijelu programa sudjelovali su pojedinci – svirači i pjevači te šest kulturno-umjetničkih društava s područja Puljštine: KUD „Barban“ iz Barbana, KUD „Uljanik“ iz Pule, DKUS „Mendula“ iz Medulina, Folklorna skupina Zajednice Talijana „Armando Capolicchio“ Galižana, Folklorna skupina Zajednice Talijana Šišan i KUD „Mate Balota“ iz Raklja, kao domaćini smotre.

U programu se moglo vidjeti različite inačice plesa balun. Barbanski balon zaplesao je KUD „Barban“, medulinski balon DKUS „Mendula“ iz Medulina dok su različite verzije baluna zaplesali KUD „Uljanik“ iz Pule i KUD „Mate Balota“ iz Raklja. Pored baluna mogao se vidjeti i ples la forlana kojeg je izvela Folklorna skupina Zajednice Talijana „Armando Capolichio“  Galižana koji su i zapjevali canti „a la longa“, „a la pera“, „zota le pive“. Po prvi su se put na smotri mogle čuti mantignade koje su zapjevali članovi Folklorne skupine Zajednice Talijana Šišan.

Općina Ližnjan-Ližnjan domaćin 53. Smotre narodne glazbe i plesa Puljštine

Po završetku programa, načelnik Općine Marčana, g. Predrag Pliško i predsjednik KUD-a „Mate Balota“, g. Josip Percan izvršili su primopredaju simbola smotre zamjeniku načelnika Općine Ližnjan, g. Matiji Mauroviću i predstavniku Zajednice Talijana Šišan, g. Claudiu Grbcu,  domaćinima smotre Puljštine u 2019. godini.

Program je bio obogaćen izložbom istarskih narodnih instrumenata i uporabnih predmeta izrađenih od drveta obitelji Vitasović iz Boduleri (Općine Marčana). Nakon programa smotre, zabava se nastavila uz grupu Anelidi i Vesnu Nežić-Ružić.

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa:
Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30 - 10:30
Srijeda 13:30 - 16:30
Petak 07:30 - 10:30
Pauza za marendu 10:30 - 11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Pratite načelnika na Facebooku

Copyright © Općina Ližnjan. Sva prava zadržana.