Završen projekt energetske obnove zgrade Dječjih vrtića "Bubamara" u naselju Šišan

Općina Ližnjan-Lisignano završila je projekt energetske obnove zgrade Dječjih vrtića „Bubamara“ u naselju Šišan koji je prošle 2017. godine prijavljen na Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ zajedno sa partnerom – Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vrtićem upravlja predškolska ustanova Dječji vrtići „Bubamara“ osnivač koje je i vlasnik Općina Ližnjan. Područno odjeljenje vrtića smješteno je u naselju Šišan. Općina Ližnjan odlučila se na provedbu projekta energetske obnove, obzirom da zgrada vrtića koja je izgrađena 1900. godine, zbog nedovoljno adekvatne izolacije vanjskih zidova, stropa podruma i stropa prema tavanu ima toplinske gubitke.

Projektu je odobreno 132.204,23 kune bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove vrtića od strane Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Završenom provedbom projekta energetske obnove vrtića u Šišanu ostvaren je glavni cilj projekta obzirom da su poboljšana energetska svojstva toplinske ovojnice zgrade vrtića što će na godišnjoj razini doprinijeti ostvarenju energetskih ušteda, smanjenju toplinskih gubitaka i smanjenju emisije CO2. Projektom je povećana kvaliteta boravka djece u vrtiću odnosno poboljšana kvaliteta predškolskog odgoja u Općini Ližnjan.

Provedbom projekta riješen je glavni problem postojećih toplinskih gubitaka zgrade i viših troškova grijanja/hlađenja prostora zgrade vrtića. Uspješno su izvršeni građevinsko-obrtnički radovi i to: toplinska izolacija stropa podruma, toplinska izolacija vanjskih zidova i dodatna toplinska izolacija stropa prema tavanu. Nakon provedenih radova izrađen je završni energetski pregled i certifikat zgrade vrtića.

Provedbom projekta energetske obnove postignuti su sljedeći rezultati:

‐ zgrada vrtića prešla je iz energetskog razreda F u energetski razred B
‐ godišnja potrebna toplinska energija za grijanje smanjila se sa 33.316,57 kWh/god. na 4.277,00 kWh/god. nakon provedene energetske obnove odnosno za 87,16%
‐ smanjena je emisija CO2 sa 7,83 tona na 1,01 tona nakon provedene energetske obnove odnosno za 87,10%

EU projekt uspješno je proveden nakon 14 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 300.436,77 kuna. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 285.214,56 kuna. Dodijeljena bespovratna sredstva iznose 132.204,23 kune. Razina intenziteta potpore iznosi 46%. Dio vlastitog učešća prihvatljivog dijela projekta Općina Ližnjan osigurala je bespovratnim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u intenzitetu potpore od 60% odnosno u iznosu od 89.159,14 kuna.

Projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na zadovoljstvo djece, roditelja i djelatnika vrtića, novu smo 2018. godinu započeli sa radom u ambijentu koji je znatno ugodniji za svih. U suradnji sa osnivačem i izvođačem radova svi predviđeni radovi odradili su se u vrijeme božićnih blagdana kako bi se što manje ometao boravak djece u vrtiću. Jako smo zadovoljni realizacijom i samom izvedbom radova. – rekla je ravnateljica Vanja Glavaš.Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa:
Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30 - 10:30
Srijeda 13:30 - 16:30
Petak 07:30 - 10:30
Pauza za marendu 10:30 - 11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Pratite načelnika na Facebooku

Copyright © Općina Ližnjan. Sva prava zadržana.