Usvojen Proračun Općine Ližnjan-Lisignano za 2018. godinu

Na održanoj 5. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Općine Ližnjan-Lisignano između ostalih točaka dnevnog reda usvojen je i Prijedlog proračuna za 2018. godinu.

Načelnik Marko Ravnić naglasio je kako se ovim prijedlogom proračuna nastavlja s daljnjim ispunjenjem programa koji je prvenstveno usmjeren k razvoju općine. Proračun za 2018. projektno je orijentiran te stavlja fokus na razvojne programe, na realne i ostvarive projekte, ali je ujedno i socijalno osjetljiv.  

- Prije svega, želim se zahvaliti svima koji su svojim idejama, savjetima i primjedbama pridonijeli kreiranju ovog proračuna, a posebice brojnim mještankama i mještanima Općine Ližnjan čije smo prijedloge u što većem broju nastojali uvažiti, kazao je Ravnić.

- Izglasani proračun na koji nije bilo niti jednog amandmana, težak 32 milijuna kunan, ''ciljani je proračun'', u koji su na prihodovnoj strani unijete i sve stavke koje se odnose na mogućnost dobivanja sredstava iz EU fondova te natječaja ministarstava, kao i krediti koji bi se zatvarali tim sredstvima, kazao je Ravnić dodavši da "s obzirom da rezultati natječaja Fonda za ruralni razvoj  još nisu objavljeni, bilo je potrebno stavke koje se odnose na gradnju vrtića u Ližnjanu, kao i rekonstrukciju vrtića u Jadreškima, uvrstiti i u ovaj proračun. Tu je još i prijavljeni INTERREG projekt naziva Wonderland koji se tiče šireg priobalja Monte Madonne, za koji je u proračunu predviđen iznos od oko mil kn za aktivnosti Općine Ližnjan."

Prihodi od komunalnog doprinosa planirani su u iznosu od 3,5 mil kn a komunalna naknada u iznosu od 1,2 milijuna kuna. Od ostalih kapitalnih projekata predviđena su sredstva za gradnju i uređenje prve faze plaže Salbunić u Ližnjanu u iznosu od 1,4 milijuna kn, od čega je već dobiven iznos od tristo i četrdeset tisuća kn dobiven od strane Ministarstva turizma. Iznos ukupno 2,3 milijuna kuna predviđen je za izgradnju ceste naziva Europska ceste u Ližnjanu i ceste u Šišanu.

Također, načelnik je istaknuo i nastavak uređenja i saniranja nerazvrstanih cesta i makadamskih puteva u svim naseljima za što je predviđen iznos od otprilike 700.000,00 kn te dodatnu ugradnju javne rasvjete u svim naseljima. Nastavlja se sa prijavljivanjem na otvoreni natječaj fonda za energetsku obnovu zgrada javne namjene. Nakon uspješno prijavljenog projekta energetske obnove vrtića u Šišanu, na otvoreni natječaj Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, planira se prijaviti zgrada škole u Valturi te se planira dobava kanti za odvojeno prikupljanje otpada. U Jadreškima se planira gradnja dječjeg igrališta za što je predviđeno oko 560 tisuća te gradnja igrališta i potpornog zida unutar dvorišta igrališta u Muntiću.

Osim kapitalnih projekata planirano proračunom je planirana i nabavka opreme za vlastiti pogon kao i plaće zaposlenika vlastitog pogona čime bi potencijalno moglo doći do ušteda odnosno ujedno i smanjenja potrebe za angažiranjem privatnika za obavljanje sličnih komunalnih djelatnosti.

Proračun za 2018. godinu ima i vrlo izraženu socijalnu komponentu.

- Nastavljamo s jednokratnim pomoćima roditeljima za novorođeno dijete u predviđenom iznosu od 75.000,00 kuna, sufinanciranjem produženog boravka kao i boravka djece u dječjim vrtićima izvan Općine za što je ukupno predviđeno 1,9 mil kuna, kazao je Ravnić dodavši da Općina nastavlja i sa stipendiranjem studenata s ukupnim iznosom od 220.000,00 kn.

- Smatram da je godina koja je iza nas vrlo uspješna naročito po privučenim sredstvima iz otvorenih natječaja kao i po prijavljenim projektima za koje čekamo rezultate. Iznimno mi je drago što smo svi zajedno pokazali veliko zajedništvo čiju nužnost konstantno ističemo. Mještanima smo ponudili konkretne i provedive projekte te vjerujem da ćemo predviđenim proračunom konačno podignuti turizam i gospodarstvo na jednu višu razinu te time i sam razvoj naše općine što je naša temeljna zadaća, naglasio je Ravnić te je zaključio:

"Ono što me kao načelnika veoma veseli je da je velika većina odluka na vijeću donijeta jednoglasno i da smo kroz otvoreni dijalog i konstruktivne prijedloge stali na kraj nepotrebnim svađama i sjednicama kakve su nekada bile te vjerujem da zajedno u interesu svih naših mještana odgovorno nastavljamo dalje."

Od ostalih točaka dnevnog reda za istaknuti je Donošenje Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Šišan Centar-Paštarni.
Prilozi za preuzimanje:
Download this file (Proračun za 2018.g.  - izvorni formati.zip)Proračun za 2018. godinu

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa:
Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30 - 10:30
Srijeda 13:30 - 16:30
Petak 07:30 - 10:30
Pauza za marendu 10:30 - 11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Pratite načelnika na Facebooku

Copyright © Općina Ližnjan. Sva prava zadržana.