5. Festival istriotskog narječja – 5. Festival dell’Istrioto

Ovogodišnje peto izdanje Festivala istriotskog narječja/Festival dell' Istrioto održava se od 28. do 30. rujna u Zajednici Talijana u Šišanu/Comunità degli Italiani di Sissano.

Festival istriotskog narječja/Festival dell' Istrioto manifestacija je koja uz utvrđene sadržaje koji teže ka promociji i vrednovanju istriotskog narječja, pruža i dodatne sadržaje koji stvaraju jedinstveni doživljaj. Uz bogati trodnevni program, cilj festivala je približiti istriotsko narječje svakom posjetitelju i pružiti mu jedinstveni doživljaj.

Festival počinje u četvrtak, 28. rujna okruglim stolom na temu strategije očuvanja tog istarskog narječja, a na kojem sudjeluju predstavnici Istarske županije i Talijanske Unije, govornici istriotskog te pojedini istraživači.

Istriotski ili istroromanski jezik, skupina je predmletačkih autohtonih romanskih govora istarskog poluotoka, a čini jezični otok na jugu Istre. Sastavni je dio povijesnog i kulturnog identiteta Istre. Istriotskim narječjem danas se služi oko 3.000 govornika u samo šest mjesta - Rovinju, Vodnjanu, Fažanau, Galižani, Balama i Šišanu, iako je u prošlosti bio rašireniji. Nezaustavljivo izmiču pred istromletačkim, a jako su ugroženi jer su govornici stariji žitelji. No, postoji vrijedna književna produkcija na istriotskom; na rovinjskome su pisali Ligio Zanini i Giusto Curto, na vodnjanskome piše Loredana Bogliun, a na balskome Romina Floris. Postoji i nekoliko rječnika istriotskih govora.

Članak:
Prilozi za preuzimanje:
Download this file (Programma_fest._dell_istrioto_2017..pdf)Programma - Festival dell\' Istrioto

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa:
Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30 - 10:30
Srijeda 13:30 - 16:30
Petak 07:30 - 10:30
Pauza za marendu 10:30 - 11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Pratite načelnika na Facebooku

Copyright © Općina Ližnjan. Sva prava zadržana.