Predstava Epulon - kralj Histra

U svrhu turističkog valoriziranja i revitalizacije lokaliteta “Nezakcij“ u Valturi,  jednog od žarišta života prapovijesnog naroda Histra po kojima je i Istarski poluotok dobio ime, TZ Općine Ližnjan i ove godine organizirao uprizorenje/predstavu posljednjih dana života naroda koji se dostojanstveno suprotstavio Rimskoj okupaciji (177. god.pr.Kr.). Kulturno zabavni program Histri i predstava Epulon kralj Histra i održao se na arheološkom lokalitetu Nezakcij u Valturi, 11. kolovoza s početkom u 20 sati.

Režiju i adaptaciju teksta predstave u sklopu manifestacije potpisuje Petra B. Blašković (HNK Osijek), u glavnim ulogama gostuju glumci iz Hrvatskih narodnih kazališta iz Osijeka, Rijeke i Splita. Uz glave glumce angažirani su mnogobrojni statisti te gladijatorska škola iz Pule; Spectacula Gladiatoria.

Priča kojom je predstava inspirirana, djelo je nepoznatog autora, a ljubavna tematika Mirze i rimskog vojskovođe, povod je da tijekom predstave ispričamo povijesni događaj. Interes za ovom predstavom svake je godine sve veći, a cilj mu je razvoj arheološkog turizma. Uspješno je aktivirano i lokalno stanovništvo koje i po nekoliko puta dolazi na predstavu jer uvijek se uvodi nešto novo. Ove je godine predstava zbog velikog interesa stranih posjetitelja održana i na engleskom jeziku.

Ovo je četvrta godina prikazivanja predstave Epulon – Kralj Histra. Na postavljenim punktovima prikazuje se svakodnevnica života Histra; priprema hrane, izrada keramike, priprema ratnika za bitke, izrada nakita i frizura te izrada odjeće na tkalačkom stanu tadašnjeg doba, odvijaju se prizori koji imaju finalni završetak. Posjetitelji obilaze lokacije nakon čega predstava u centralnom dijelu.  Projekt je realiziran uz podršku AMI-ja, a prate ga i iz Udruge Spectacvla Gladiatoria.

.

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa:
Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30 - 10:30
Srijeda 13:30 - 16:30
Petak 07:30 - 10:30
Pauza za marendu 10:30 - 11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Pratite načelnika na Facebooku

Copyright © Općina Ližnjan. Sva prava zadržana.