Projekt "Wonderland" - prvi međunarodni projekt u povijesti naše Općine

Na nedavno zatvorenom prekograničnom natječaju INTERREG V A IT-HR 2014.-2020., Općina Ližnjan-Lisignano i JU Zavod za prostorno uređenje IŽ uspješno su prijavile projekt „Wonderland“, uz još 8 projektnih partnera. Ukupna vrijednost projekta svih partnera iznosi 2.401.200,00€ od čega bi, u koliko se projekt odobri Općina Ližnjan-Lisignano za svoje aktivnosti u projektu dobila 1.022.140,00 kuna, a JU Zavod za prostorno uređenje IŽ 1.138.258 Kn s time da se aktivnosti oba partnera odnose isključivo na područje Općine Ližnjan.

Glavni cilj pilot projekta je izrada Plana upravljanja područjem naziva NATURA 2000 HR 2000522 Luka Budava, koja u naravi predstavlja šire područje Svetice-Monte Madonne od Budave pa do Kargadura, te stavljanje navedenog područja u funkciju održivog turizma.

Od projektnih aktivnosti za koje je zadužena Općina Ližnjan-Lisignano izdvajaju se: djelomična obnova kasarne ex vojnog kompleksa „Svetica“, označavanje biciklističkih i pješačkih staza, postavljanje info panoa i koševa, izrada mjesta za brzi popravak bicikla u prirodi te postavljanje rampi pri ulazu i izlazu iz područja. Stavljanje u funkciju razvoja outdoor turizma, valorizacija prirodne i kulturne baštine i trajna zaštita područja početak su održivog gospodarenja navedenim područjem.

Od projektnih aktivnosti za koje je zadužen Zavod za prostorno uređenje IŽ izdvajaju se: izrada plana upravljanja područjem NATURA 2000 HR 2000522 Luka Budava, istraživanje ugroženih, rijetkih i zaštićenih vrsta vaskularne flore, kartiranje obalnih i morskih staništa, arheološko podvodno istraživanje cjelokupnog akvatorija Općine Ližnjan-Lisignano, edukacije turističkih vodiča za novo uspostavljene edukativne kopnene i podmorske rute, 3D vizualizaciju podmorskih turističkih ruta, GIS baza podataka, promo materijale.

Početak projekta predviđen je krajem 2018. godine nakon čega slijedi 2,5 godine projektnih aktivnosti. U projekt je uključeno ukupno 10 projektnih partnera, a vodeći (lead) partner je Općina Santarcangelo di Romagna iz Italije.

Svjesna vrijednosti područja koji je obuhvaćen projektom, Općina Ližnjan-Lisignano započela je s kontrolom putem nedavno postavljenih visinskih rampi čime se ograničio pristup kamperima, koji već godinama ilegalno kampiraju na tom području. Uz visinske rampe postavljene su i ploče na kojem je označeno područje Nature 2000 i znakovi zabrane kampiranja, otvorenog plamena te hitnih nacionalnih brojeva. Ključevi rampa podijeljeni su svim interventnim službama, a fizičke osobe mogu se obratiti u Općinu ako postoji opravdan razlog za otvaranje rampe.

Za Općinu Ližnjan od iznimne je važnosti prijava na prekogranični program INTERREG, naročito jer smo u dobroj suradnji s partnerom Zavodom pronašli zajednički interes zaštite i održivog gospodarenja tim prekrasnim područjem, a krajnji nam je cilj osnivanje javne ustanove koja bi upravljala tim zaštićenim područjem.“, istaknuo je načelnik Općine Ližnjan Marko Ravnić.
 
Iz medija:

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa:
Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30 - 10:30
Srijeda 13:30 - 16:30
Petak 07:30 - 10:30
Pauza za marendu 10:30 - 11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Pratite načelnika na Facebooku

Copyright © Općina Ližnjan. Sva prava zadržana.