Održana Ližnjanska avanTura

U ponedjeljak, 15. srpnja održala se Ližnjanska avanTura, predložak iskustvenog itinerara u sklopu projekta ATLAS - Adriatic Cultural Tourism Laboratories, u organizaciji Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“.

Prijavljenim dionicima iz turističkog sektora predstavljen je simboličan isječak skrivenog potencijala (ne)otkrivene prirodne i kulturne baštine na području Općine Ližnjan, ukazujući na važnost valorizacije i očuvanja lokalne materijalne i nematerijalne baštine kroz inovativne modele prezentiranja iste. 

Prostor ispred zgrade Općine Ližnjan bio je početni punkt iskustvene ture. Uz degustaciju maslinovog ulja, prisutni su dionici obišli i mali sajam tradicijskih obrta, suvenira i delicija. Pored tradicijskog, bio je tu i jedan suvremeni, tehnološki pult projekta ATLAS – dionici su s oduševljenjem testirali Eye Tracking device, uređaj za detektiranje i praćenje usmjerenosti pogleda, koji je u projektu imao važnu ulogu pri istraživanju i određivanju lokacija za valorizaciju putem projektnih aktivnosti.   


Uslijedila je zanimljiva interpretacijska šetnja Ližnjanom, vođena lokalanom žiteljicom i interpretatoricom baštine, te posjet crkvici Majke Božje od Kuj s prekrasnim podnim mozaikom. Odande je počela prava avantura i finalna etapa lokalnog istraživanja; turistički dionici uputili su se u obilazak brda i podzemne tvrđave Monte Madonna u Šišanu. Višesatna iskustvena tura zaokružena je prigodnim druženjem uz riblje delicije te lokalna vina i slastice - ponovo u Ližnjanu, gdje je sve i počelo. 

U sklopu projekta ATLAS upravo je u nastajanju i iskustveni video koji će povezati pet lokacija na području Općine Ližnjan. Održana tura obuhvatila je tek dvije, simbolično, kao djelić njenog prirodnog i kulturnog bogatstva koji će zaintrigirati i potaknuti na daljnje istraživanje destinacije. 

Projekt ATLAS usmjeren je rješavanju glavnih izazova u regiji kako bi valorizirao i očuvao bogatu i raznoliku kulturnu baštinu, istodobno podržavajući gospodarski rast i razvoj, uz poticanje održivog razvoja inovativnih modela kulturnog turizma, promocije destinacija prirodne i kulturne baštine, te omogućavanja uključenosti i pristupačnosti za sve zainteresirane dionike.

Izvor: http://www.regionalexpress.hr/site/more/odrzhana-lizhnjanska-avantura

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa: Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: opcinaliznjan@liznjan.hr

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30 - 10:30
Srijeda 13:30 - 16:30
Petak 07:30 - 10:30
Pauza za marendu 10:30 - 11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Komunalni red

komunall

Vidiš problem koji se nalazi u domeni komunalnog redara? Kontaktiraj ga odmah putem web aplikacije!

EU projekt

euvaltura

REKONSTRUKCIJA STARE VODOVODNE MREŽE U VALTURI

eu bb
eu skola valtura

Glasilo Općine Ližnjan

kronike

Ovdje možete preuzeti glasilo Općine Ližnjan.

GIS Portal

gis

Pogledajte prostorni plan, katastar, imena ulica i kućne brojeve...

Meteo Stanica

meteo

Naša prva meteorološka stanica u općini nalazi se na školi, koja već godinama obnavlja svoj eko status i velika mi je čast da kao kumovi škole možemo ovom donacijom, između ostalog, proširiti i djelokrug rada Eko patrole i Eko škole.

Pratite Načelnika na Facebooku

euf