Projekt "Wonderland" - prvi međunarodni projekt u povijesti naše Općine

Na nedavno zatvorenom prekograničnom natječaju INTERREG V A IT-HR 2014.-2020., Općina Ližnjan-Lisignano i JU Zavod za prostorno uređenje IŽ uspješno su prijavile projekt „Wonderland“, uz još 8 projektnih partnera. Ukupna vrijednost projekta svih partnera iznosi 2.401.200,00€ od čega bi, u koliko se projekt odobri Općina Ližnjan-Lisignano za svoje aktivnosti u projektu dobila 1.022.140,00 kuna, a JU Zavod za prostorno uređenje IŽ 1.138.258 Kn s time da se aktivnosti oba partnera odnose isključivo na područje Općine Ližnjan.

Glavni cilj pilot projekta je izrada Plana upravljanja područjem naziva NATURA 2000 HR 2000522 Luka Budava, koja u naravi predstavlja šire područje Svetice-Monte Madonne od Budave pa do Kargadura, te stavljanje navedenog područja u funkciju održivog turizma.

Od projektnih aktivnosti za koje je zadužena Općina Ližnjan-Lisignano izdvajaju se: djelomična obnova kasarne ex vojnog kompleksa „Svetica“, označavanje biciklističkih i pješačkih staza, postavljanje info panoa i koševa, izrada mjesta za brzi popravak bicikla u prirodi te postavljanje rampi pri ulazu i izlazu iz područja. Stavljanje u funkciju razvoja outdoor turizma, valorizacija prirodne i kulturne baštine i trajna zaštita područja početak su održivog gospodarenja navedenim područjem.

Od projektnih aktivnosti za koje je zadužen Zavod za prostorno uređenje IŽ izdvajaju se: izrada plana upravljanja područjem NATURA 2000 HR 2000522 Luka Budava, istraživanje ugroženih, rijetkih i zaštićenih vrsta vaskularne flore, kartiranje obalnih i morskih staništa, arheološko podvodno istraživanje cjelokupnog akvatorija Općine Ližnjan-Lisignano, edukacije turističkih vodiča za novo uspostavljene edukativne kopnene i podmorske rute, 3D vizualizaciju podmorskih turističkih ruta, GIS baza podataka, promo materijale.

Početak projekta predviđen je krajem 2018. godine nakon čega slijedi 2,5 godine projektnih aktivnosti. U projekt je uključeno ukupno 10 projektnih partnera, a vodeći (lead) partner je Općina Santarcangelo di Romagna iz Italije.

Svjesna vrijednosti područja koji je obuhvaćen projektom, Općina Ližnjan-Lisignano započela je s kontrolom putem nedavno postavljenih visinskih rampi čime se ograničio pristup kamperima, koji već godinama ilegalno kampiraju na tom području. Uz visinske rampe postavljene su i ploče na kojem je označeno područje Nature 2000 i znakovi zabrane kampiranja, otvorenog plamena te hitnih nacionalnih brojeva. Ključevi rampa podijeljeni su svim interventnim službama, a fizičke osobe mogu se obratiti u Općinu ako postoji opravdan razlog za otvaranje rampe.

Za Općinu Ližnjan od iznimne je važnosti prijava na prekogranični program INTERREG, naročito jer smo u dobroj suradnji s partnerom Zavodom pronašli zajednički interes zaštite i održivog gospodarenja tim prekrasnim područjem, a krajnji nam je cilj osnivanje javne ustanove koja bi upravljala tim zaštićenim područjem.“, istaknuo je načelnik Općine Ližnjan Marko Ravnić.
 
Iz medija:

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa: Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: opcinaliznjan@liznjan.hr

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30-10:30
Srijeda 11:00-16:30
Petak 07:30-10:30
Pauza za marendu 10:30-11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Komunalni red

komunall

Vidiš problem koji se nalazi u domeni komunalnog redara? Kontaktiraj ga odmah putem web aplikacije!

Kalendar događanja

kalendar

21.02.2018.    Edukacija za privatne iznajmljivače
14.04.2018.    Ližnjanski vremeplov
21.04.2018.    Ližnjanski vremeplov
28.04.2018.    Ližnjanski vremeplov
01.05.2018.    1.MAJ, Svetica

eu bb

Glasilo općine Ližnjan

kronike

Ovdje možete preuzeti glasilo općine Ližnjan.

GIS Portal

gis

Pogledajte prostorni plan, katastar, imena ulica i kućne brojeve...

Meteo Stanica

meteo

Naša prva meteorološka stanica u općini nalazi se na školi, koja već godinama obnavlja svoj eko status i velika mi je čast da kao kumovi škole možemo ovom donacijom, između ostalog, proširiti i djelokrug rada Eko patrole i Eko škole.

Pratite Načelnika na Facebooku

euf