Predstava Epulon - kralj Histra

U svrhu turističkog valoriziranja i revitalizacije lokaliteta “Nezakcij“ u Valturi,  jednog od žarišta života prapovijesnog naroda Histra po kojima je i Istarski poluotok dobio ime, TZ Općine Ližnjan i ove godine organizirao uprizorenje/predstavu posljednjih dana života naroda koji se dostojanstveno suprotstavio Rimskoj okupaciji (177. god.pr.Kr.). Kulturno zabavni program Histri i predstava Epulon kralj Histra i održao se na arheološkom lokalitetu Nezakcij u Valturi, 11. kolovoza s početkom u 20 sati.

Režiju i adaptaciju teksta predstave u sklopu manifestacije potpisuje Petra B. Blašković (HNK Osijek), u glavnim ulogama gostuju glumci iz Hrvatskih narodnih kazališta iz Osijeka, Rijeke i Splita. Uz glave glumce angažirani su mnogobrojni statisti te gladijatorska škola iz Pule; Spectacula Gladiatoria.

Priča kojom je predstava inspirirana, djelo je nepoznatog autora, a ljubavna tematika Mirze i rimskog vojskovođe, povod je da tijekom predstave ispričamo povijesni događaj. Interes za ovom predstavom svake je godine sve veći, a cilj mu je razvoj arheološkog turizma. Uspješno je aktivirano i lokalno stanovništvo koje i po nekoliko puta dolazi na predstavu jer uvijek se uvodi nešto novo. Ove je godine predstava zbog velikog interesa stranih posjetitelja održana i na engleskom jeziku.

Ovo je četvrta godina prikazivanja predstave Epulon – Kralj Histra. Na postavljenim punktovima prikazuje se svakodnevnica života Histra; priprema hrane, izrada keramike, priprema ratnika za bitke, izrada nakita i frizura te izrada odjeće na tkalačkom stanu tadašnjeg doba, odvijaju se prizori koji imaju finalni završetak. Posjetitelji obilaze lokacije nakon čega predstava u centralnom dijelu.  Projekt je realiziran uz podršku AMI-ja, a prate ga i iz Udruge Spectacvla Gladiatoria.

.

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa: Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: opcinaliznjan@liznjan.hr

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30-10:30
Srijeda 11:00-16:30
Petak 07:30-10:30
Pauza za marendu 10:30-11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Komunalni red

komunall

Vidiš problem koji se nalazi u domeni komunalnog redara? Kontaktiraj ga odmah putem web aplikacije!

Kalendar događanja

kalendar

01.05.2017.    1. MAJ, Svetica
13.05.2017.    Jadreški
28.05.2017.    Run 4 Teran, Šišan
17.06.2017.    Jug na dva kotača
24.06.2017.    20.godišnjica KUD Kuje

eu bb

Glasilo općine Ližnjan

kronike

Ovdje možete preuzeti glasilo općine Ližnjan.

GIS Portal

gis

Pogledajte prostorni plan, katastar, imena ulica i kućne brojeve...

Meteo Stanica

meteo

Naša prva meteorološka stanica u općini nalazi se na školi, koja već godinama obnavlja svoj eko status i velika mi je čast da kao kumovi škole možemo ovom donacijom, između ostalog, proširiti i djelokrug rada Eko patrole i Eko škole.

Pratite Načelnika na Facebooku

euf