Predstava Epulon - kralj Histra

U svrhu turističkog valoriziranja i revitalizacije lokaliteta “Nezakcij“ u Valturi,  jednog od žarišta života prapovijesnog naroda Histra po kojima je i Istarski poluotok dobio ime, TZ Općine Ližnjan i ove godine organizirao uprizorenje/predstavu posljednjih dana života naroda koji se dostojanstveno suprotstavio Rimskoj okupaciji (177. god.pr.Kr.). Kulturno zabavni program Histri i predstava Epulon kralj Histra i održao se na arheološkom lokalitetu Nezakcij u Valturi, 11. kolovoza s početkom u 20 sati.

Režiju i adaptaciju teksta predstave u sklopu manifestacije potpisuje Petra B. Blašković (HNK Osijek), u glavnim ulogama gostuju glumci iz Hrvatskih narodnih kazališta iz Osijeka, Rijeke i Splita. Uz glave glumce angažirani su mnogobrojni statisti te gladijatorska škola iz Pule; Spectacula Gladiatoria.

Priča kojom je predstava inspirirana, djelo je nepoznatog autora, a ljubavna tematika Mirze i rimskog vojskovođe, povod je da tijekom predstave ispričamo povijesni događaj. Interes za ovom predstavom svake je godine sve veći, a cilj mu je razvoj arheološkog turizma. Uspješno je aktivirano i lokalno stanovništvo koje i po nekoliko puta dolazi na predstavu jer uvijek se uvodi nešto novo. Ove je godine predstava zbog velikog interesa stranih posjetitelja održana i na engleskom jeziku.

Ovo je četvrta godina prikazivanja predstave Epulon – Kralj Histra. Na postavljenim punktovima prikazuje se svakodnevnica života Histra; priprema hrane, izrada keramike, priprema ratnika za bitke, izrada nakita i frizura te izrada odjeće na tkalačkom stanu tadašnjeg doba, odvijaju se prizori koji imaju finalni završetak. Posjetitelji obilaze lokacije nakon čega predstava u centralnom dijelu.  Projekt je realiziran uz podršku AMI-ja, a prate ga i iz Udruge Spectacvla Gladiatoria.

.

Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa: Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: opcinaliznjan@liznjan.hr

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30-10:30
Srijeda 11:00-16:30
Petak 07:30-10:30
Pauza za marendu 10:30-11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.

Kalendar događanja

kalendar
14.04.2018.    Ližnjanski vremeplov - Šandalja
16.04.2018.    Dan Općine Ližnjan
21.04.2018.    Ližnjanski vremeplov - Kostanjica
28.04.2018.    Ližnjanski vremeplov - Cesare Rossarol
01.05.2018.    1. Maj - Svetica

Komunalni red

komunall

Vidiš problem koji se nalazi u domeni komunalnog redara? Kontaktiraj ga odmah putem web aplikacije!

EU projekt

euvaltura

REKONSTRUKCIJA STARE VODOVODNE MREŽE U VALTURI

eu bb

Glasilo Općine Ližnjan

kronike

Ovdje možete preuzeti glasilo Općine Ližnjan.

GIS Portal

gis

Pogledajte prostorni plan, katastar, imena ulica i kućne brojeve...

Meteo Stanica

meteo

Naša prva meteorološka stanica u općini nalazi se na školi, koja već godinama obnavlja svoj eko status i velika mi je čast da kao kumovi škole možemo ovom donacijom, između ostalog, proširiti i djelokrug rada Eko patrole i Eko škole.

Pratite Načelnika na Facebooku

euf