Europskim novcem obnavlja se stara vodovodna mreža u Valturi

Početkom ožujka ove godine započeli su radovi na rekonstrukciji stare vodovodne mreže u Valturi, vrijedne 6.056.170 milijuna kuna (bez PDV-a), koja će se financirati sredstvima Europske unije.

Vodovodu Pula d.o.o kao nositelju projekta u suradnji s Općinom Ližnjan odobrena su nepovratna sredstava na prijavljenom natječaju Ministarstva poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. Riječ je o projektu čijih se 85 posto vrijednosti financira iz europskih fondova, dok se ostatak osigurava iz hrvatskog državnog proračuna. Sredstva još nisu doznačena budući da je to moguće učiniti tek nakon kontrole projekta. Od ukupnog iznosa, sami će radovi, bez poreza, iznositi 4,8 milijuna kuna, a nadzor koji provodi tvrtka Via ing iznosi 146.271 kuna. Centar za ulaganja Eurokonzalting zadužen je za uslugu vođenja i upravljanja projektnim aktivnostima, što iznosi 50 tisuća kuna, a postavljanje table na ulazu u naselje iznosilo je 4.910 kuna.

S Mjesnim odborom Valtura i mještanima dogovoreno je da će prvo početi radovi na županijskoj cesti iz smjera Ušića Dvora prema placi, kao i na cesti prema Nezakciju. Ovim će projektom Valturci dobiti potpuno obnovljenu vodovodnu mrežu, čime će se značajno poboljšati životni uvjeti. Radovi moraju biti dovršeni u roku od sedam mjeseci, ne računa li se ljetna stanka. Zbog turističke sezone, sukladno općinskoj odluci, radovi će biti privremeno obustavljeni od 15. lipnja do 15. rujna 2018.
 
70 posto cijevi starije od 40 godina

Osječka tvrtka Mont montaža još je koncem veljače uvedena u posao - postavljena je ploča s informacijom o radovima, komunalci su označili svoje instalacije, a nakon toga su postavljeni privremeni cjevovodi.

Valja naglasiti kako je u Valturi čak 70 posto cijevi starije od 40 godina. Čak 60 posto stare vodovodne mreže na području Valture izgrađeno je od PVC i PEHD materijala kojima je istekla amortizacija, dok je 16 posto pocinčanih cijevi koje ne zadovoljavaju današnje uvjete kvalitete vode. Profil 3.559 metara cijevi manji je od 50 milimetara, što ne zadovoljava tehničke zahtjeve sukladno važećoj zakonskoj regulativi. Također je tijekom ljetnih mjeseci onemogućena  kontinuirana ravnomjerna isporuka vode do krajnjeg potrošača. U razdobljima povećane potrošnje viši dijelovi naselja ostaju bez dovoljne količine vode što dovodi do čestih prigovora korisnika.

def.vodovod valtura

Valturci dobivaju pet kilometara novih cjevovoda

Navedenim radovima ostavit će se 4.950 metara novih cijevi od nodularnog lijeva, promjera 100 milimetara te oko 450 metara PEHD cijevi, promjera 63 milimetra. Trasa novog vodoopskrbnog cjevovoda tlocrtno je smještena u trup postojećih asfaltiranih prometnica.

Cilj projekta je doprinijeti povećanju kapaciteta i kvalitete vodoopskrbe lokalnog stanovništva kao i osiguranje kontinuirane kontrolirane vodoopskrbe stanovnika naselja kvalitetnom vodom za piće. Zamijenit će se dotrajale vodovodne cijevi neodgovarajućeg profila što će rezultirati smanjenjem troškova održavanja i saniranja vodovodnih cijevi do kojih dolazi uslijed puknuća istih. Isto tako, omogućit će se prelazak s nekontroliranog na kontrolirani sustav vodoopskrbe u svrhu minimiziranja rizika onečišćenja vodoopskrbe naselja.

Obnovom vodovodne mreže osigurat će se bolja opskrba, ali i smanjiti troškovi budući da su stare cijevi često pucale pa su i intervencije bile česte. Izgradnjom dijela nove vodovodne mreže predviđene projektom stvorit će se uvjeti za prebacivanje privremenih priključaka na stalne, što znači da će korisnici moći dobiti vodomjer na vlastitoj parceli, a bit će moguće i priključenje novih potrošača.

Ukupno je na području Općine Ližnjan izgrađeno 28,8 kilometara vodovodne mreže, od čega 8,2 kilometra u Šišanu, 2,93 km u Jadreškima, 14,25 km u Ližnjanu, 0,82 km u Ušićevim Dvorima te 2,7 km u Muntiću.


          
Općina Ližnjan

lznjan grb

Adresa:
Krasa 7, 52204 Ližnjan
Tel: 052/578-082
Fax: 052/578-002
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme sa strankama:
Ponedjeljak 07:30 - 10:30
Srijeda 13:30 - 16:30
Petak 07:30 - 10:30
Pauza za marendu 10:30 - 11:00


Kontakte jedinstvenog upravnog odjela možete pronaći OVDJE.
Copyright © Općina Ližnjan. Sva prava zadržana.